Je ziet het helemaal zitten om digital nomad te worden.
Te werken waar en wanneer je maar wilt.
Online je inkomen te verdienen.
Maar wat zijn nou de nadelen die je moet weten voordat je digital nomad wordt?
Ik vertel je ze!

Je wilt heel graag gaan reizen en werken als digital nomad. Zelf bepalen waar je werkt en wanneer je werkt. Ziet het al helemaal voor je hoe je vanaf de andere kant van de wereld in het zonnetje aan het werk bent. Terwijl het hier in Nederland echt herfst is.

Je weet al helemaal hoe je wilt reizen en geld verdienen. Hebt al een online onderneming waarmee je locatie onafhankelijk je inkomen verdient. Hebt wellicht een passief inkomen waardoor je lekker tijd hebt om te kunnen genieten en de wereld kunt ontdekken. De digital nomad lifestyle is helemaal voor jou weg gelegd!

Maar wat zijn nou de nadelen? Ik geef je er 5

Huh? Zijn er dan ook nadelen aan deze gave lifestyle? Ik kan je verklappen dat die er ook zijn. Iets waarvan ik vind dat je op de hoogte moet zijn, maar je zeker niet door tegen moet laten houden.

1. Contact met vrienden en familie is anders

Tegenwoordig hebben we gelukkig het gemak van internet. Je kunt altijd contact hebben met je vrienden en familie via whatsapp, social media, Skype enzovoorts. Je kunt elkaar vanaf de andere kant van de wereld zelfs zien. Makkelijk dus om contact te hebben.

Maar op deze manier contact onderhouden is natuurlijk heel anders als er langs kunnen gaan. Je kunt niet zomaar even op bezoek gaan als je dat wilt. Als er een verjaardag is. Of een andere belangrijke gebeurtenis. Dit zal soms teleurstellingen opleveren. Zowel bij de achterblijvers als bij jou als je bij iets belangrijks niet kunt zijn.

Houd er rekening mee dat je de mensen die je in Nederland om je heen hebt in het buitenland gaat missen. Wees er op voorbereid dat dit gaat gebeuren.

Als je reist van plek naar plek heb je niet gelijk bij aankomst al contact met andere mensen. Je zult moeten uitzoeken waar ze zitten. Uit je schulp kruipen en contact met ze leggen. Je kunt de meest fantastische mensen tegen komen, maar je moet wel zelf iedere keer opnieuw contact met ze leggen. Contact met de leuke nieuwe vrienden blijven onderhouden. Wat energie kost.

2. Je hebt geen vakantie

Je zit aan de andere kant van de wereld lekker in het zonnetje. Het voelt alsof je vakantie hebt. Je zou er lekker de hele dag op uit willen gaan om je nieuwe plek te gaan ontdekken. Lekker willen zwemmen in de zee. Willen verdwalen in mooie buitenlandse steden.

Maar er moet ook werk gedaan worden. Je kan niet iedere dag maar blijven doen alsof het vakantie is. Want niet werken betekent ook geen inkomen. Plan je werk dus goed. Houd rekening met de verschillende tijdzones waar je misschien wel mee te maken hebt.

Als je je werk goed plant kun je ook vrije tijd voor jezelf in plannen. Wees niet te streng voor jezelf. Zeker in het begin zal je echt moeten wennen aan je nieuwe lifestyle en zal het echt vaak als vakantie voelen.

Kijk dan of je eerst wat meer tijd kunt maken voor de leuke dingen en haal deze uren op een later tijdstip in. Als je bijvoorbeeld overdag wil genieten van het mooie weer om lekker te kunnen zwemmen kun je misschien in de avond nog een paar uurtjes werken zodat je toch je werk gedaan krijgt.

surfer strand

3. Iedere keer op zoek naar een andere plek

Als je veelt wilt reizen zal je iedere keer weer op zoek moeten naar andere plekken. Andere plekken om te overnachten. Andere plekken om te kunnen werken. Andere plekken om te kunnen eten. Andere plekken om je boodschappen te kunnen doen. Andere plekken om mensen te kunnen ontmoeten.

Je zult je iedere keer weer moeten aanpassen en alles op nieuw moeten ontdekken. Dat is zwaar en kost veel energie. Het is natuurlijk fantastisch om veel van de wereld te kunnen zien, maar houd er ook rekening mee dat je dus iedere keer weer zal moeten wennen op een nieuwe plek.

In het begin vindt je het misschien fijn om iedere paar dagen naar een andere plek te gaan, maar het kan zijn dat dit je na verloop van tijd tegen gaat vallen. Geen probleem, want het is helemaal niet erg om langer op dezelfde plek te blijven. Waarom zou je niet ergens een paar weken of maanden blijven als het goed bevalt? Om daarna weer lekker verder te reizen naar de volgende plek.

4. Goede Wifi is essentieel

Kom je aan op je nieuwe verblijfplek blijkt het internet zo slecht te zijn dat je er niet fatsoenlijk mee kunt werken. Stress! Want zonder goede internetverbinding kan je je werk niet doen. Zal er ook geen geld binnen komen.

Allereerst is het handig om bij het uitzoeken van een bestemming op Nomadlist te zoeken naar bestemmingen met snel internet die geschikt zijn voor digital nomad.

Daarna is het handig om bij het zoeken van een accommodatie te letten op recensies over internetsnelheid. Kijk dus tussen de recensies of er geschreven wordt over de Wifi. Neem van te voren contact op met de eigenaar van de accommodatie.

Dit kan niet alle teleurstelling tegen gaan. Blijkt bij aankomst in je accommodatie het internet toch niet zo goed te zijn als gehoopt kan je meerdere dingen doen.

Je kunt op zoek gaan naar restaurantjes, barretjes, Mc Donalds, Starbucks, coworkspaces enzovoorts om daar je werk te doen. Je kunt ook op je bestemming op zoek gaan naar een andere accommodatie. Langs gaan om daar het internet te testen.

5. Je moet rekening houden met je budget

Je hebt geen vakantie. Je bent geen backpacker. Je kunt niet iedere dag een te gekke tour doen of iedere dag één van de hotspots bezoeken. Je moet het doen met het budget wat je hebt en verdient. Je zult dus meer op het geld moeten letten als de backpacker die de reis maakt van zijn gespaarde geld betaald en terug gaat als het geld op is.

Je hebt ook niet de hele dag door vrij. Je zult ook moeten werken. Iets wat vakantiegangers niet hoeven.

Kortom een behoorlijk verschil tussen een digital nomad en iemand die vakantie viert. Wat soms wel eens frustrerend kan voelen als je in een prachtig land zit waar je alles wel wilt ontdekken en zien.

alleen voelen

6. Er zullen momenten komen dat alles mis lijkt te gaan

Houd er rekening mee dat er momenten komen dat echt alles mis lijkt te gaan.

Je verdient niet genoeg. Je wordt ziek. Je laptop gaat kapot. Je accommodatie is niet wat je gehoopt had. Je hebt niemand om je heen. Je mist de mensen van thuis. Je weet niet waar je het zoeken moet.

Deze momenten zullen gaan komen. Zeker als je niet goed voor jezelf zorgt, je moe bent of je niet lekker in je vel zit voelt dit loodzwaar aan. Je kunt je echt eenzaam en emotioneel voelen op zulke momenten. Shit happens.

Slaap een nacht goed en kijk de volgende dag nogmaals naar je problemen. Vaak na een goede nacht slapen vind je de oplossing wel.

Zo, zomaar een aantal nadelen van het leven als digital nomad. Maar laat je absoluut niet tegen houden door deze nadelen. Het is veel te mooi om te ervaren hoe het is om te leven als digital nomad.

Want de dingen die jij mee zult gaan maken zijn een unieke ervaring. Ervaringen die je niet wilt missen. Waar je geen spijt van wilt hebben, omdat je het niet geprobeerd hebt.

Dus ga er voor en ontdek zelf of je deze nadelen aan kunt en dat ze absoluut niet opwegen tegen de vele voordelen die deze lifestyle heeft.