Wij zijn familie Mulder en we reizen full time in een caravan door Europa. We werken sinds september 2015 plaats onafhankelijk. We vertrokken toen met onze baby Roan – inmiddels reizen we met z’n viertjes. Baby Evi is nu 10 maanden en Roan alweer bijna 3.

Reis je alleen of samen met anderen?

Meestal reizen we met z’n viertjes, maar soms sluiten mijn ouders zich bij ons aan voor een paar weken.

Waar ben je op dit moment?

Frankrijk. Maar weer onderweg naar Nederland.

Nanouk Roan Evi

Weet je al wat je volgende bestemming wordt?

We gaan voor een paar weken naar Nederland. We willen onze auto verkopen, een bus kopen en die ombouwen tot een kleine camper. Zo kunnen we korte trips maken met het camperbusje, maar behouden we wel het ‘comfort’ van de caravan.

Daarna reizen we via Frankrijk naar Spanje en Portugal. In het voorjaar willen we richting Oost-Europa reizen.

Wanneer is je leven als digital nomad begonnen?

In september 2015. Toen vertrokken we voor met de caravan nadat we ons huis hadden verkocht en onze banen hadden opgezegd. We zijn wel even terug geweest in Nederland (om te bevallen van Evi), maar altijd remote blijven werken.

Waarom heb je gekozen voor deze lifestyle?

We hebben er niet bewust voor gekozen. We waren ook niet bekend met de term ‘digital nomad’ of ‘remote werken’. We deden gewoon wat voor ons goed voelden. Er waren namelijk een paar dingen die we anders wilden:

  • meer zien van de wereld ipv 4 weken per jaar op vakantie gaan
  • niet meer van 9 tot 5 op een kantoor werken
  • onze kinderen zien opgroeien ipv ze uitbesteden aan kdv en school

Kwam er op neer dat we meer balans wilden in ons leven. Geen verschil tussen werkdagen en weekend. We wilden dat ál onze dagen een goede combinatie zijn tussen werken en ‘vrije tijd’.

We namen een enorme sprong in het diepe en we hebben onderweg uitgezocht wat voor ons wel en niet werkten. Inmiddels hebben we de balans gevonden – al moeten we regelmatig opnieuw zoeken en hier en daar wat bijsturen.

Nanouk en Joost wandelen

Hoe zien jullie dagen er uit?

Best gestructureerd en helemaal niet zo avontuurlijk als menigeen misschien denkt. Komt ook omdat we met twee kleine kinderen reizen die allebei nog overdag een flinke dut doen. Even simpel gezegd: ’s ochtends sightseeing en wandelen, ’s middags en ’s avonds werken als de kinderen slapen.

De ochtenden gaan we met het gezin op pad. We vinden wandelen heerlijk en hebben al de mooiste tochtjes gemaakt. Vooral Zwitserland is geweldig hiken, maar ook in Frankrijk, Spanje en Portugal hebben we heerlijk gelopen en prachtige natuurgebieden verkend. Uiteraard blijven we ook wel eens op de camping hangen. Lekker spelen, niks doen, naar een speeltuintje of met een bak water spelen. Ook niet geheel onbelangrijk: door onze reizende levensstijl kunnen we de zon volgen. Onze kinderen spelen dan ook het hele jaar buiten!

’s Middags gaan de kinderen slapen. We vinden het belangrijk dat ze rustig in hun bedje kunnen slapen. Soms gaan we wel hele dagen op pad en dan slapen ze in de drager of auto, maar dat zijn uitzonderingen. Terwijl ze slapen, werken Joost en ik. Ook ’s avonds werken we meestal nog één à twee uur, maar we nemen ook vaak de tijd om een boek te lezen of een film te kijken.

Naast het slapen, werken en wandelen, komen alle dagelijkse dingen terug: 188 keer gezichtjes en handjes poetsen, koken, boodschappen doen, luiers verschonen, potje legen (peuter probeert zindelijk te worden), traantjes afvegen en klein en groot verdriet troosten. Of je nu in een huis of in een caravan woont, dit hoort er gewoon bij 😉

Hoe verdien jij jouw geld als digital nomad?

Ik ben freelance SEO copywriter, Joost freelance web developer.

Wat heb je daar voor gedaan?

Ik heb een paar jaar ervaring als redacteur en met die ervaring heb ik een klantenbestand opgebouwd. Ik vind mezelf nog niet echt een gevestigde freelancer hoor, maar we kunnen sinds kort geheel rondkomen van mijn opdrachten. Is natuurlijk afwachten of het ook zo blijft, maar dan neemt Joost gewoon meer klanten aan.

Nanouk met de fiets

Wat wil je graag zeggen tegen alle digital nomads to be?

Allereerst, ook met kinderen kun je als digital nomad rondreizen. Er zijn vele vormen en varianten, en jij en je gezin moeten zelf ontdekken wat het beste voor jullie werkt. Wees hierin ook eerlijk tegen jezelf; alle keuzes hebben namelijk consequenties. Bijvoorbeeld, wil je luxer reizen, dan heb je meer geld nodig en moet je dus meer werken. Zo simpel is het.

Wat ik hier aan wil toevoegen is: ben je nu ongelukkig, denk dan niet dat het digital nomad leven je in één klap gelukkig maakt. Onthoud ook dat al die nomads met die hangmatfoto’s hun levensstijl proberen te verkopen en geen betrouwbaar beeld geven van de werkelijkheid. Dit klinkt misschien negatief, maar het dagelijkse leven gaat – zeker met kinderen – gewoon door.

Dan wat opbeurend advies: heb je een droom, een plan, of een idee over hoe je je leven wilt vormgeven, laat je dan niet tegenhouden door nay sayers. Omring je met positieve mensen die geloven dat vrijwel alles mogelijk is en je steunen, hoe onconventioneel je plannen ook zijn.

De avonturen van Nanouk en Joost volgen? Dat kan op samendewereldontdekken.nl

Meer ervaringsverhalen van andere digital nomads lees je hier