Wij zijn Peter, Marieke, Thijs (6) en Isa (4). We zijn begin 2014 toen Isa een half jaar was naar Bali verhuisd en hebben Bali voor 2,5 jaar als uitvalsbasis gebruikt voor mooie reizen in Azië. Sinds de zomer van 2016 zijn we weer terug in Nederland en zijn we eigenlijk geen nomad meer, maar een ‘gewoon’ reislustig gezin 😊

Reis je alleen of samen met anderen?

Wij reizen als een gezin van 4.

Waar zijn jullie op dit moment?

We zijn nu in Nederland.

Weten jullie al wat je volgende bestemming wordt?

Toen we weer naar Nederland kwamen en van een nomad-gezin een gewoon avontuurlijk gezin werden, was ons doel om zoveel mogelijk uit de schoolvakanties van de kinderen te halen. Afgelopen schooljaar zijn we een maand naar Bali geweest, 2 weken naar Italië en 2 weken in Frankrijk. Voor komend schooljaar hebben we nog niks vast staan, behalve 4 a 5 weken Bali en Singapore in de zomervakantie weer.

marieke en peter strand

Wanneer is jullie leven als digital nomads begonnen?

Ons leven als digital nomad begon in 2014, toen we met ons gezin naar Bali verhuisden om locatie onafhankelijk te werken. Ons plan was om eerst een half jaar op Bali te blijven en vanuit daar weer verder te kijken, maar uiteindelijk werden het 2 jaar op Bali. We kozen er bewust voor om niet continue te reizen, maar om elke paar maanden losse reizen te maken.

Waarom hebben jullie gekozen voor deze lifestyle?

Wij wilden heel graag voordat de kinderen in Nederland leerplichtig zouden worden, nog met ze reizen en/of in het buitenland wonen. Mijn man heeft na jarenlang in loondienst in de IT gewerkt te hebben, altijd de droom gehad om voor zichzelf te beginnen. Op een gegeven moment besloten we dat dit ook goed gecombineerd kon worden. Vanuit een Aziatisch land met een veel lager prijspeil, kon hij het startende bedrijf veel meer kans van slagen geven want we konden het hier veel langer uithouden met ons spaargeld dan in Nederland. Het bleek een goede keus, want de 2,5 jaar die we weg geweest zijn, was achteraf ook ongeveer de tijd die nodig was om een goedlopend IT bedrijf op te bouwen. Naast dat we dus deze tijd hebben gebruikt om een bedrijf op te bouwen, hebben we ook nog heel veel tijd met onze kinderen kunnen doorbrengen en mooie reizen kunnen maken. Binnen Bali hebben we veel ontdekt, maar ook andere Indonesische eilanden (Java, Lombok, Flores), andere Aziatische landen (Singapore, Maleisië, Thailand, Cambodja, Vietnam, Filipijnen) en Australië werden niet overgeslagen.

Dochter Isa zwembad

Hoe zagen jullie dagen er uit?

Wij hadden op Bali eigenlijk een heel normaal expat leven. Kinderen gingen naar de Internationale school, mijn man werkte op een co-working space in Sanur en ik hielp mijn man met het bedrijf, maar kon ook lekker genieten van het leven op Bali. Koffie op het strand met vriendinnen, massages elke week. Heerlijk!
De tijden dat we aan het reizen waren, zagen er anders uit. We probeerden vaak als uitgangspunt te nemen dat we ergens een week waren. Dan heb je per week al 1 of 2 reisdagen, waarop niet gewerkt kan worden. Van de andere dagen werkte mijn man er 1 of 2 vaak een hele dag en de andere dagen konden we dingen met z’n allen plannen en werkte hij vaak alleen ’s avonds. Dit werken tijdens het reizen vonden wij zelf niet ideaal, want mijn man miste dan veel dingen die wij beleefden en ik vond het soms wel pittig om in m’n eentje met 2 kids op pad te gaan. Jalan Malioboro in Yogjakarta met een dreumes en een kleuter….zie ze maar eens niet kwijt te raken in je eentje 😉

Hoe verdienden jullie geld als digital nomads?

Mijn man heeft dus een eigen IT bedrijf en ontwikkelt onder andere apps en websites voor klanten. Ook heeft hij met een compagnon een interactief bagagelabel ontwikkeld (www.moustag.com). Ik heb zelf veel tijd aan ons blog (www.digitalnomad.nl) besteed en verkocht spullen die ik op Bali inkocht via een webshop in Nederland (www.balivintageliving.nl).

Marieke en Peter werken

Wat hebben jullie er voor gedaan om zo geld te kunnen verdienen?

Om 2 goed betaalde banen op te zeggen en zomaar voor je zelf te beginnen vergt wel wat voorbereiding. Het belangrijkste vind ik zelf om wat spaargeld achter de hand te hebben. Wij hebben zeker 2 jaar aan voorbereidingen getroffen voordat we daadwerkelijk weg gingen. Wat ik hiervoor ook al schreef, het kost vaak tijd om een bedrijf goed op te starten. Voordat je een klantenkring hebt opgebouwd en voordat alles loopt. Ga je op pad met weinig spaargeld, dan loop je het risico dat je al snel geld nodig hebt en kun je misschien moeilijk genieten van de prachtige plekken waar je bent. Dat zou zonde zijn vind ik. Ook een blog opbouwen en een webshop starten kosten tijd.

Wat willen jullie graag zeggen tegen alle digital nomads to be?

Als dit is wat je echt wilt, ga er voor! Je kunt beter spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan. Als je met kinderen reist, is een zorgvuldige voorbereiding wel heel belangrijk. Je hebt niet alleen de verantwoording over jezelf, maar ook over de kinderen. Veel mensen dachten dat wij niet meer zouden kunnen reizen na het krijgen van kinderen. Onze zoon was voor z’n 5e verjaardag al in 5 continenten geweest en ze hebben beide al bijna 50 vluchten op hun naam staan, dus dat reizen is uiteindelijk wel goed gekomen 😊
En het allerbelangrijkste is nog wel dat ze er van genieten. Ze genieten oprecht van de avonturen die we beleven en ondanks dat ze nog zo klein zijn en zich niet alles bewust zullen herinneren, zijn de ervaringen die we als gezin hebben beleefd echt onbetaalbaar. Dus, laat je niet weerhouden door wat anderen zeggen en denken. Als dit is wat je wilt doen, ga er voor!

Wil je meer lezen van wat Marieke schrijft? Dat kan op digitalnomad.nl 

 

Meer ervaringsverhalen van andere digital nomads lees je hier